De mooiste tijd van het jaar is daar

4 April 2024 by
Peter Melders

Beste wijnvrienden

Het begin van de lente, het einde van de koude, lange en vooral natte dagen. De frisse lentegeur in de lucht. De eerste warme zonnestralen op je gezicht die je spontaan doen glimlachen. De knoppen die zwellen, het gras dat groeit, het bodemleven in de grond waar je niets van ziet, maar waar toch zoveel gebeurt…  Kortom, de verwachting, de wetenschap dat alles weer gaat groeien.

Voor mij blijft dit de mooiste tijd van het jaar.  Mooier nog dan de zomer, is de lente als alles uitbundig in volle bloei staat. Net als het plannen van een verre reis, de voorbereidingen zijn nog spannender dan de tocht zelf. En hoe de reis zich ook zal gaan ontpoppen, je weet dat er iets staat te gebeuren!

Wijnstok in de lente

Wanneer de lente aanbreekt, zal de temperatuur stijgen en zal de druivenstok na zijn winterslaap tekenen van leven vertonen. De sapstromen komen langzaam op gang en de kern van de takken wordt weer groen. Een temperatuur van ongeveer 10 °C is de starttemperatuur voor deze jaarlijkse cyclus. Gedurende de volledige lente is een druivelaar bijzonder kwetsbaar. De ontluikende blaadjes zijn erg vatbaar voor vroegtijdige infecties zoals meeldauw en valse meeldauw. Ook de voorjaarsvorst ligt op de loer. Deze kan een groot deel van de opkomende knoppen verwoesten en zo aan het begin van het seizoen de oogst al in gevaar brengen. Maar dit is nu eenmaal de natuur. Wat ons betreft “challenge accepted”


Een strak plan

Hoe gaan wij nu te werk met al deze ontluikende schoonheid? Wel….

Allereerst worden de nieuwe gesteltakken gebogen en lateraal op de draden vastgehecht. Het is op deze takken dat later de nieuwe scheuten zullen groeien. Deze scheuten zullen vruchten dragen omdat een druivelaar enkel op eenjarig hout zijn trossen kan ontwikkelen. Nu is het wachten op de knoppen tot ze zich gaan ontwikkelen

Nadat de knoppen in het vroege voorjaar doorbreken, blijven ze groeien. De naar beneden gerichte scheuten zullen we in de eerste plaats verwijderen om ervoor te zorgen dat alle scheuten naar boven groeien. Tevens wordt er ook uitgedund bij de naar boven gerichte scheuten.  Hierdoor zal de potentiële gewasgrootte en het aantal trossen worden verminderd. Door de kwantiteit te verkleinen, zal de kwaliteit verhogen. Wijnstokken die een beperkt aantal druiven produceren, zullen dan ook meer geconcentreerde druiven produceren.

Tegen de zomer aan verschijnen de eerste bloemige trosjes. Deze bloemen van de wijnstokken bestuiven zichzelf zonder dat er bijen nodig zijn. Dit betekent niet dat deze in het ecosysteem niet nodig zijn. Hoe meer groen en beestjes er in balans leven, des te beter voor de wijnstokken.


Geestrijke sferen

Onze stokerij draait al enkele weken op volle toeren. De persresten van de voorbije oogst zijn ondertussen uitgegist en worden verwerkt tot een ruw product. Dit doen we door deze persresten  een eerste keer te distilleren in onze koperen distilleerketel. Elke druivensoort wordt apart gedistilleerd en zal zijn specifieke smaak en aroma’s op deze wijze kunnen behouden. Hierna distilleren we de ruwstook een tweede maal tot een verfijnder eindproduct. Hiervoor moeten we tijdens het proces vooral de kop en de staart scheiden van de middenloop. Hoe precieser je hier te werk gaat, des te mooier is het eindresultaat. Moeten we hiervoor veel proeven? Neen hoor, het voornaamste instrument is de neus!

Na een flesrijping van ongeveer een maand verdwijnt onze Sterke van Boechout meestal in een houten vaatje. Dit kan moerbei, eik of kastanjehout zijn, afhankelijk van de gebruikte druivensoort. Voor een wit distillaat blijft de Sterke in de dame jeanne op een donkere plaats. Geduld is in deze fase een mooie eigenschap, want de rijping kan wel een jaar of meer duren... Proeven en ruiken maar tot het perfecte godendrankje klaar is… 


Geniet van een hapje, drink een lekker wijntje en wees vrolijk.... Het is lente!

Team Oud Conynsbergh