Beste wijnvrienden
Eindelijk is het weer zomer. Het is weer licht tot laat in de avond. De temperatuur staat op standje zwoel en die alsmaar aanwezige zon geeft je een stralend humeur. Was dit maar waar...
niet dus...
De schommelende temperaturen wisselen zich af met zachte zomerregen en winterse hagelbuien. De wind, raast en loeit door de wijnranken en je kan onze bodem niet betreden zonder sporen na te laten. Met andere woorden, het is niet zo’n fraai weer voor de afrijping van onze druiven.
Hopelijk evolueert het naar stabieler weer met echte zomerdagen. Dit is vooral nodig in onze strijd tegen de schimmels. Iedere regenbui betekent immers nieuw gevaar en vraagt om behandeling.
Zoals jullie weten, zijn we eerder beperkt in de biolandbouw. Dit betekent dat we weinig curatief kunnen behandelen en we ook niet systemisch kunnen werken.
Simon draait dan ook heel wat overuren met onze enjambeur (letterlijk: tractor op benen...). Op deze machine kunnen we zowel onze oogst- als onze spuitmodule monteren. Voorlopig werd onze spuitmodule erop gemonteerd. Deze kan meerdere rijen tegelijk behandelen, wat toch wel voor een aanzienlijke tijdwinst zorgt. Vroeger reden we ongeveer 3 dagen. Nu kunnen we de klus op 1 dag klaren.
bodem is terroir
Een wijnrank doet het meestal goed op een relatief arme grond. Je ziet vaak wijngaarden op hellingen staan. De bodem op die hellingen is vaak niet heel vruchtbaar maar wel goed in staat water door te laten en te laten afvloeien. Dat zorgt er voor dat de druivenproductie beperkter is, maar de kwaliteit van de druiven is daardoor wel beter.
Onze vlakke bodem bestaat uit: zand, leem, schelpen, kleine diertjes, lucht, water, organisch materiaal en mineralen. Die bodem is een dynamische omgeving want er is constant sprake van winst, verlies en afvoer van materialen. Onze oppervlaktelaag is 20 tot 200cm dik en is van belang voor de druivenstokken omdat ze daar hun minerale voeding vandaan halen. Iets dieper stuiten we dan op een laag van glauconiet en een schelpenlaag, die dan weer voor een bijzondere mineralteit zorgen.
Omdat voeding belangrijk is
De aanwezigheid van voedingsstoffen als kalium en stikstof zijn ook van belang voor de groei en ontwikkeling van de wijnrank, maar te veel is ook niet goed. Een te veel aan stikstof zorgt voor een uitbundige groei van de plant en daardoor een onvolledige rijping van de druiven. Kalium kan bij een te hoge concentratie een lagere kwaliteit druiven geven. Het is dus belangrijk en ook ontzettend moeilijk om de voedingsstoffen in je bodem te regelen en te behouden. De grote hoeveelheden water helpen hier niet bij!
Het effect van (teveel) water
Een teveel aan water kan zorgen voor een hoger rendement maar zal uiteraard de kwaliteit van de wijn naar beneden halen. Vandaar het belang van een goede drainage van de bodem. Het teveel aan water door de drainage zal ook heel wat voedingsstoffen meenemen wat de druivelaar dan weer problemen geeft om gezond te blijven.
Achterstand
Op dit ogenblik lopen we ongeveer een tweetal weken achter op de normale groeikalender. Er is wel verlies opgelopen door de late vorst, hagel, meeldauw, valse meeldauw, botritys, enz. Maar de natuur herstelt soms op wonderbaarlijke wijze en het snel anticiperen en de problemen voorblijven is de boodschap. Tot hiertoe lukt het en zijn er al kleine veldslagen gewonnen, maar de oorlog is lang en meedogenloos....
In ieder geval houden wij er de moed in en mag het ook eventjes echt zomer worden....
Team Oud Conynsbergh