Beste wijnvrienden
Bijna iedereen kan in de zomerperiode even minderen en genieten van zijn vakantie. De wijnboer echter niet. De druivenstokken groeien in een razendsnel tempo in de zomer en als je niets doet krijg je een wildernis. Een bijkomend nadeel is dat dit teveel aan blad zorgt voor een broeihaard aan schimmels en insecten. Loofwandbeheer is vanaf nu de boodschap. Dit doe je voornamelijk door te trimmen en te ontbladeren.
Ontbladeren doe je best... ook hier weer meerdere keuzes.
Je kan al zeer vroeg ontbladeren. Dat zorgt voor een kleinere, maar kwalitatief betere oogst. De druiven krijgen hierdoor een dikkere schil. Deze levert meer aroma’s op in de wijn. Omdat dit manueel zeer tijdrovend is, werken we met een ontbladermachine. Door te ontbladeren geven we de trossen twee dingen die ze hard nodig hebben: licht en lucht. Uiteraard zorgt een luchtige loofwand voor minder schimmels en kan de vervelende suzuki-fruitvlieg zich in deze schaduwrijke en vochtige omgeving niet schuilhouden. Het zonnetje zorgt dan weer voor een dikkere schil, die het ook moeilijker maakt voor de suzuki-fruitvlieg om onze druiven te penetreren en eitjes te leggen. Maar er zijn nog meer redenen om te ontbladeren. Indien je de fotosynthese gaat minderen, vertraag je ook de ontwikkeling van de druiven. Dit zorgt voor minder trossen en uiteraard voor een hogere kwaliteit van de druiven. Vooral als je niet voor opbrengst gaat en eerder voor kwaliteit, ga je vroeg ontbladeren.
Nadelen? Toch wel
Het verstoren van de natuurlijke processen beïnvloedt de groei van de plant. De vogels vinden ook beter toegang tot de trossen indien deze naakt hangen. En dit is toch wel een nachtmerrie voor elke wijnboer.
Wat kies je dan best
Wel, het gezonde boerenverstand moet toch de leiding nemen. Als je de ene bui na de andere krijgt, zoals dit voorjaar en de halve zomer lang, kan je best ontbladeren. Wij ontbladeren slechts aan één zijde, namelijk de zonnekant om de druiven te beschermen tegen zonnebrand bij veel zon in augustus. Zoals je ziet, primeert gezond verstand. Gelukkig geen gebrek daaraan.
De oogst van 2024
Wel, er is oogst maar het zal beduidend minder zijn dan anders en daarom niet slechter in kwaliteit. We betwijfelen wel ten zeerste dat we rode wijn zullen maken dit jaar. Het natte voorjaar bezorgde de druivelaar heel wat stress, met de nodige achterstand tot gevolg. Het bijkomend verlies door de late vorst en hagel heeft nog eens extra uitgedund. Verder zorgde het natte weer voor extra schimmeldruk en zorgde dit voor een gevecht tegen de meeldauw, valse meeldauw en botrytis. Aangezien wij geen insecticiden gebruiken in een bio wijngaard kregen we dit jaar ook nog een bijzonder lastig insect op bezoek. De groene druivencicade, die aanzienlijke schade kan veroorzaken aan de druivelaar. De cicade overwintert in de schors van de stam en in het voorjaar trekt hij de bladeren in. De cicade doorloopt meerdere nimfenstadia en vooral in dit stadium zorgt hij voor heel wat problemen. Hij zuigt het plantensap uit het blad waardoor dit verkleurt en zijn functie verliest: namelijk voeding voorzien voor de plant en uiteraard de druiven. Hierdoor komt de afrijping van onze druiven in het gedrang. De cicade heeft wel wat natuurlijke vijanden, zoals de koolmees en de wespen, maar die zien we voorlopig nog niet in de wijngaard....
Maar het is niet allemaal negatief en zoals wij het zien:
Als je van regenbogen houdt zal je de regen er moeten bijnemen...
Team Oud Conynsbergh